Rolex Explorer
Storskaliga äventyr
Oyster Perpetual Explorer och Oyster Perpetual Explorer II utvecklades utifrån Rolex starka engagemang för utforskning. De går dit få människor vågar bege sig. Märket kunde testa dessa klockor under verkliga förhållanden och situationer, under många år, genom att utrusta polar-, bergsbestignings- och grottexpeditioner. Några av världens mest orädda utforskare, bergsbestigare och forskare tog dessa klockor till platser där klockans pålitlighet testades under de tuffaste förhållandena.
Lätta att läsa av och hållbara, Explorer och Explorer II är utformade för att beledsaga de som flyttar på gränserna för mänsklig kunskap.
Med start under 1930-talet började Rolex att utrusta otaliga expeditioner med Oyster Perpetual-klockor. Återkopplingen från dessa användes för att utveckla det som blev känt som den professionella kategorin – klockor som fungerar som verktyg – som Explorer och Explorer II. Rolex klockor har deltagit i några av mänsklighetens största äventyr. Ett sådant tillfälle var 1953-års expedition till Everest som leddes av Sir John Hunt, under vilken Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay Sherpa blev de första att nå toppen av världens högsta berg.
Utformad för utforskning
Explorer som lanserades 1953 särskiljer sig med en enkel design och mycket tydlig, svart urtavla med stora timmarkeringar och karakteristiska siffermarkeringar vid 3, 6 och 9. Det är en verktygsklocka, skapad för att visa korrekt tid oavsett förhållandena. Urtavlan är till och med lätt att avläsa i mörker, tack vare Chromalight-tidsvisningen. Idag finns Explorer tillgänglig i 36 mm i diameter – samma storlek som den ursprungliga modellen från 1953 – samt i 40 mm i diameter.
Explorer II introducerades 1971 och bevarar, i samma anda som Explorer, det privilegierade förhållande som Rolex har med utforskning. Tack vare sin 24-timmarsvisning med en extra orange timvisare och en graverad ring, gör Explorer II det möjligt för bäraren att tydligt fastställa tiden dag som natt – en praktisk funktion på platser där det är svårt att veta om det är dag eller natt – som vid polerna vissa delar av året eller i grottor – eller att se vad klockan är i en annan tidszon.
Extrem motståndskraft
Klockorna i Explorer-serien har utvecklats konstant för att möta utforskarnas behov, och har under varje steg blivit alltmer robusta och pålitliga. Explorer 36 finns tillgänglig i Oystersteel eller i en gul Rolesor-version (som kombinerar Oystersteel och gult guld) medan Explorer 40 och Explorer II tillverkas exklusivt i Oystersteel. Oystersteel, som utvecklats särskilt för Rolex, är en unik legering med utmärkta korrosionsbeständiga egenskaper.
Alla modellerna är utrustade med ett Oyster-armband, ett armband med tredelade länkar som är känt för sin robusthet. Armbanden är utrustade med Rolex-designade och patenterade Oysterlock-säkerhetsviklås, som förhindrar att det öppnas av misstag, samt med Easylink, den smidiga förlängningslänken, som utvecklats av märket och som gör det möjligt för bäraren att snabbt justera armbandets längd med ca 5 mm.
Explorer 36 och Explorer 40 är utrustad med kaliber 3230 medan Explorer II har kaliber 3285. Båda är självuppdragande mekaniska urverk som helt och hållet har utvecklats och tillverkas av Rolex. De har en kraftreserv på cirka 70 timmar.
Superlative Chronometer-certifiering
Precis som alla Rolex-klockor täcks Explorer och Explorer II av certifieringen Superlative Chronometer. Denna beteckning intygar att varje klocka som lämnar märkets verkstad har genomgått en serie tester som utförs av Rolex i egna laboratorier i enlighet med Rolex egna kriterier. Superlative Chronometer-statusen symboliseras av det gröna sigillet som följer med alla Rolex-klockor och är kopplad till en internationell femårsgaranti.