30 år på Biblioteksgatan
I år är det 30-årsjubileum för Nymans Ur 1851 på Biblioteksgatan i Stockholm. Tre såväl framgångsrika som händelserika decennier har passerat sedan invigningen på Skandinaviens paradgata 1994. År med unika klockor, ljuvliga juveler, varumärken i absolut världsklass, skickliga medarbetare och, inte minst, helt fantastiska kunder som gjort alla dessa år till en klockren framgångssaga. Olof Larsson, ägare, berättar om då, nu och sen.

 

Stort grattis till Nymans Urs 1851 30-årsjubileum på Biblioteksgatan!

Vad minns du från öppningen och det första året?

 Inbjudan till invigningsminglet var ytterst spartansk och skriven på skrivmaskin. Varken snittar eller dryck var något att skryta om, det var helt enkelt en annan tid då. Men där och då började en helt ny era inom Stockholms och hela Skandinaviens klockutbud i premium segmentet. Jag var butikschef, 24 år ung och såg en enorm förbättringspotential i den klockverksamhet som ägt rum i lokalen innan. Butiken hade föregående år omsatt 2,9 miljoner, första året omsatte jag 12,6 miljoner och fyra år senare låg omsättningen på 42 miljoner. Rolex var, precis som idag, det viktigaste varumärket tätt följt av Tudor. Jag fyllde på med nya intressanta varumärken som TAG Heuer och Raymond Weil och rev ut och lät bygga om butiken. Ett sortiment och en inredningsdesign på internationell nivå som successivt, vid sidan inte minst ett rejält uppdaterat och finslipat kundbemötande, bidrog till de fina siffrorna.

 

 

Olof Larsson, Annika Altnäs och Göran Larsson vid invigningen på Biblioteksgatan 1 1994

 

Nymans Ur 1851 som varumärke har en betydligt längre historia än 30 år. Ge oss den korta versionen.

 Den anrika verksamheten grundades redan 1851 i Västerås, min familjs hemstad. 1968 köpte min far Göran Larsson Nymans Ur 1851. Göran etablerade företagets närvaro i Stockholm genom att först öppna Krons i PK-huset. Stockholmsnärvaron befästes ytterligare när Nymans Ur 1851 1994 öppnade sin flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan 1, butiken som i augusti alltså fyller 30.

 

 

KRONS Hamngatan14, PK-Huset

Nymans Ur 1851 Västerås

 

 

Enligt Linkedin är det inte bara butikens 30 år på Biblioteksgatan som bör gratuleras utan även dig för 48 år på inom familjeföretaget Nymans Ur 1851. Du var då en blott sexårig pojke. Hur har din resa inom klockbranschen sett ut?

 Jag blev klockintresserad tidigt och önskade mig en digitalklocka när jag var sex år gammal, det var hett då. Pappa hälsade vänligt men bestämt att den enda vägen mot pengar för att köpa den där klockan var att börja jobba i hans butik i Västerås där vi bodde. Jag tömde papperskorgar och gick ärenden. Lyssnade och frågade frågor. Lärde mig succesivt om hantverket, om service, varumärken, försäljning och om branschen. Butiken i Västerås var redan då auktoriserad återförsäljare av Rolex, något som ledde till att jag senare reste till dem i Genève och arbetade hos dem där. Efter en tid arbetade jag även hos deras största återförsäljare i Australien. Åren med Rolex utomlands var oerhört lärorika och utan den tiden hade min väg mot platsen jag befinner mig på idag sett annorlunda ut.

 

 

Göran och Olof Larsson

 

Hur har kundernas intresse för och deras efterfrågan på exklusiva klockor förändrats under de här 30 åren?

 Då ägde medelsvensken på sin höjd tre klockor under sin livstid. En första klocka som kanske var en födelsedagspresent eller julklapp någon gång kanske i lågstadiet. Sen trillade det in en examenspresent och slutligen en guldklocka på ålderns höst från arbetsgivaren för lång och trogen tjänst. Idag är intresset för och kunskapen om klockor generellt mycket större hos kunden. Man har flera klockor och klockor för flera olika tillfällen. Detta och det faktum att kvinnor idag köper klockor åt sig själv är såklart en trevlig utveckling. Förut var det vanligare att mannen köpte åt kvinnan som kanske hade önskat sig klockan.

 

 

Olof Larsson i Expressen 2001

 

Vilket är dina topp 3 starkaste minnen från butiken under de här 30 åren?

 De starka minnena från butiken de här åren är oändliga men det är framför allt ett som etsat sig fast. Den absolut mäktigaste upplevelsen var när en rejält smutsig man kom in i butiken i mitten av nittiotalet med en massa plastpåsar fyllda med diverse skit. Han bad att få titta närmare på en klocka han sett i fönstret. Jag visade honom klockan varpå han bad att få prova den. Jag satte klockan på hans handled och han frågade om priset. Jag minns priset mycket väl, det var 19 250 kronor, vilket var mycket redan på den tiden för den modellen. Ur en av sina skitiga påsar plockade han upp en mindre påse fylld med sedlar, minst hundratusen kronor i femhundralappar. Han la 20 000 kronor på disken och jag såg hur han strålade av lycka på ett sett jag aldrig tidigare upplevt och aldrig kommer glömma. Två veckor senare kom han in igen och frågade efter mig. Mannen tog min hand förklarade hur tacksam han var över att jag såg honom som person och över att jag behandlade honom med respekt och värdighet. Mannen passade även på att köpa en till Rolex innan han lämnade butiken. Det är så jag vill att alla i butiken ska bli behandlade och känna när de går ut genom dörrarna. Det är även något jag på ett tidigt stadium lär all ny personal.

 

Hur skiljer sig Nymans Urs 1851 verksamhet på Biblioteksgatan idag jämfört med för 30 år sedan?

 Vår e-handel och vår avdelning Pre-Owned, begagnade och kontrollerade klockor, är två viktiga delar i dagens verksamhet som inte fanns på den tiden. Det utökade varumärkesutbudet av exklusiva klockor likaså. En annan stor skillnad är att jag för trettio år sedan arbetade mycket med uppsökande försäljning av kund. Idag är intresset för klockor betydligt mycket större än då, likaså utbudet av enormt eftertraktade klockor i vårt unika sortiment.

 

Hur fortsätter man göra kunderna nöjda och dessutom leverera succésiffror år ut och år in?

Mycket handlar om att hela tiden ha fokus på kunden och vad man kan göra för att tillfredställa hans eller hennes behov. Det handlar bland annat om att rekrytera rätt personal och ge dem den bästa utbildningen. Att bygga en bar i butiken som gör att kunden, och inte minst kundens sällskap, trivs i samband med besöket i butiken. Att inspirera kunden via app eller klassiskt magasin i papper och att ordna branschens mest exklusiva mässa för klockor inom premium segmentet. Alla som läst vårt magasin Watchout eller besökt något av eventen på Grand Hotel vet vad jag pratar om.

 

 

Olof Larsson i butiken på Biblioteksgatan 1

 

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig om någon sådan finns?

 Jag går till kontoret varje morgon, där svarar jag på mail och sitter sen i möten med kunder och leverantörer. Och så är jag i butiken förstås!

 

Hur ofta är du i butiken och vad gör du när du är där?

 Jag brukar vara där ungefär varje dag. Jag letar framför allt förbättringspotential. Pratar med personalen, ger råd och tips. Och så provar jag klockor… Jag är efter alla dessa år fortfarande så sjukt intresserad av klockor och vill köpa något nästan varje gång jag är inne.

 

Du har två barn i skolåldern. Hur ser successionsordning och eventuella förberedelser för nästa generation ut?

 Jag lär ut grunderna i ödmjukhet och kundens behov. Min son Leo är 14 år och född säljare så han går redan på säljträning. Jag är oerhört stolt över honom. Jag är lika stolt över min dotter Juliette men hon föredrar i nuläget baletten (där hon för övrigt gör en enastående karriär) framför butiken och klockorna.

 

 

Olof och Leo Larsson

 

Vad har vi att se fram emot från Nymans Ur 1851 på Biblioteksgatan de kommande 30 åren?

 De här 30 åren är bara början på vad som komma skall, tro mig. Mer än så kan jag inte säga i nuläget, men håll utkik.

 

Vad bar du för klocka under öppningskvällen i augusti 1994?

– En Rolex Submariner i guld och stål med blå tavla som jag tänker bära vid flera festliga tillfällen för att fira det här jubileumsåret.

Länk till motsvarande klocka idag

Reportaget är skrivet av Per Nilsson

 

 

Tillagd i varukorgen