Det finns några få klockor som skapat en helt ny klocktyp och på egen hand definierat en era inom klockhistorien. Cartier Santos och Rolex Submariner är ett par men den kanske mest banbrytande klockan genom tiderna är Audemars Piguet Royal Oak.
År 1970 fick den unge designern Gérald Genta uppdraget av Audemars Piguet att rita en exklusiv, stålklocka med stor boett och integrerad länk. Jämfört med allt annat på tiden så var det en modern, vågad design med strama linjer. Till en början möttes den av skepsis, men klockälskare började med tiden uppskatta den innovativa designen. Försäljningen av Royal Oak tog fart och räddade inte bara Audemars Piguet – den förändrade även den Schweiziska klockindustrin för alltid.
Sedan dess har den ursprungliga Royal Oak vuxit till en hel kollektion i Audemars Piguets sortiment samt gett upphov till inspiration till otaliga imitationer från andra märken. Modellen ändrade föreställningen om att exklusiva klockor måste betyda ädelmetaller och komplikationer till att kunna betyda design, arv och personlighet.
Vi på Nymans Ur försöker alltid ha just Royal Oak i vårt sortiment med Certified Pre-Owned och vill ge en liten bakgrund till modellen.
Historien om Audemars Piguet Royal Oak
I början av 1970-talet gick det inte bra för den schweiziska klockindustrin. År 1969 hade Seiko lanserat världens första massproducerade kvartsdrivna klocka, Astron, vilket blev början på kvartskrisen. Under denna period, som pågick i mer än två decennier, hotade billiga kvartsur den traditionella Schweiziska klockindustrin. Anrika varumärken tvingades stänga, jobb försvann och framtiden för högkvalitativa mekaniska klockor såg dyster ut. Audemars Piguet, som närmade sig sitt 100-årsjubileum, var inget undantag. Det familjeägda företaget i Brassus kämpade och tillverkade endast ett litet antal exklusiva klockor varje år. För att överleva behövde de nya idéer. Företagets dåvarande chef, Georges Golay, vände sig då till den unge och lovande designern Gérald Genta.
Gérald Genta
Genta hade redan designat vackra klockor som Universal Genève Polarouter och Omega Constellation. På Golays begäran skapade Genta en ny typ av exklusiv sportklocka i rostfritt stål. Enligt myten fick han uppdraget att skissa designen över natten – och resultatet blev Royal Oak.
Designen hade en åttakantig bezel med synliga skruvar inspirerad av Gentas minnesbild av hur dykhjälmar var konstruerade. Bred boett med skarpa facetterade kanter som övergick en integrerad, följsam, stållänk. Audemars Piguet såg storheten i designen och följde Gentas skiss nästan exakt – och skapade på så sätt klockhistoria. En helt ny klocktyp var född; exklusiv stålsport eller lyxsport. En klocktyp som skulle komma att få enorm betydelse och genomslag på klockmarknaden.
Utebliven succé
När Royal Oak lanserades 1972 var den ett kommersiellt misslyckande. Modellen såg helt annorlunda ut jämfört med andra klockor på marknaden, som då dominerades av robusta dykarklockor som Rolex Submariner och tunna eleganta modeller i ädelmetall som Patek Philippe Calatrava. Dessutom var priset väldigt högt för tiden – närmare 40 000 kr. Kunderna var förvånade över att en klocka i rostfritt stål kunde kosta så mycket när det gick att köpa guldur för lika mycket eller moderna, exakta klockor med kvartsurverk för några hundralappar. Men tack vare smart marknadsföring och en långsamt växande uppskattning från samlare blev Royal Oak så småningom en framgång. Den blev symbolen för 1970-talet och en av de mest vågade svaren från Schweiz under kvartskrisen. Istället för att försöka möta de billiga klockorna från Asien med lägre pris så gick man åt motsatt håll, exklusiv design, hantverkstradition och långsiktighet.
Royal Oak genom åren
Sedan 1972 har Royal Oak fortsatt att utvecklas. Modellen har anpassats till förändrade marknadsförhållanden, samlarsmaker och populärkulturella influenser. Det har funnits mindre modeller i gult guld, större modeller i titan och kolfiber med avancerade komplikationer, och till och med vissa med kvartsverk. Trots variationerna har den ursprungliga 39 mm-modellen, känd som "Jumbo", förblivit en klassiker och är fortfarande en favorit bland samlare. Modellen har varit trogen sin ursprungliga design men det finns ändå en enorm variation av versioner med olika nivåer av komplexitet och samlarvärde.
Den första Royal Oak som lanserades var referens 5402ST och kom att kallas ”Jumbo” på grund av sin, för den tiden, stora diameter på 39mm. Den första serien, A-serien, lanserades 1972 och hade sina serienummer ingraverade på boettens baksida. Från början var planen att endast producera 1 000 exemplar, men efterfrågan gjorde att produktionen utökades med B-, C- och D-serier. Totalt producerades 4 288 exemplar av referens 5402ST enligt Audemars Piguets arkiv. Tillverkningen pågick fram till tidigt 1990-tal då nya referenser introducerades.
År 1977 började Audemars Piguet experimentera med olika material och introducerade tvåfärgade versioner i stål och gult guld (5402SA), solitt gult guld (5204BA) och vitt guld med diamanter på urtavlan (52024BC). Den allra första Royal Oak i vitt guld med diamanter gjordes till Mohammad Reza Pahlawi, Shah av Iran. Dessa klockor producerades fram till 2002, men i mycket begränsade mängder jämfört med de ursprungliga stålversionerna. Under 1990-talet ökade samlarvärdet för de ursprungliga 39 mm Royal Oak-modellerna, och Audemars Piguet började tillverka moderna versioner som referens 14802 och 15002. På senare år har referens 15202 blivit en av de mest eftertraktade modellerna, särskilt limiterade versioner som den med laxrosa urtavla (15202BC) och de i platina och titan (15202IP).
Royal Oak Chronograph
Kronografer har alltid haft en särskild dragningskraft för samlare, och 1997 introducerade Audemars Piguet sina första Royal Oak Chronographs, referens 25860 och 25960. Dessa modeller behöll den klassiska 39 mm "Jumbo"-boetten men var något tjockare för att rymma F. Piguets urverk.
År 2008 ersattes dessa av referens 26300, som hade en uppdaterad boett, länk och urtavla, men med samma grundform. Senare ökade Audemars Piguet storleken till 41 mm med referens 26320, och idag finns både 38 mm (referens 26715) och 41 mm (referens 26240) i kollektionen, med olika material, urtavlor och limiterade upplagor.
Royal Oak Perpetual Calendar
Royal Oak Perpetual Calendar, som introducerades redan 1984, är en av de mest eftertraktade komplikationerna i kollektionen. Den ursprungliga referensen 5554 hade samma dimensioner som den tid- och datummodellen 5402ST, med en diameter på 39 mm och en tjocklek på endast 7,5 mm. Senare referenser som 25654 och den skelettdesignade 25636 befäste modellen som en flaggskeppsprodukt för Audemars Piguet. Idag mäter Royal Oak Perpetual Calendars 41 mm. Referens 26574 är standardmodellen, medan referens 26585 är den öppna versionen.
1. Boetten
Royal Oaks skarpa kanter och kontrasterande finish är centrala för dess design där övergången mellan den integrerade länken och boetten ska upplevas som sömlös. Dåligt polerade klockor och länkar förlorar ofta sina ursprungliga linjer, vilket påverkar utseende och samlarvärde negativt. Ibland kan mindre repor och spår av användning vara att föredra över en felpolerad klocka. Se till att du satsar på ett bra exemplar.
2. Urtavlan
En klockas urtavla är avgörande för dess samlarvärde. Royal Oak kännetecknas av sin tapisserie-urtavla med ett graverat rutmönster, skapat med en traditionell teknik. Ibland stöter man på tavlor som ändrat färg, bleknat eller flagnat under åren. I vissa fall kan det sänka klockans värde men i de fall där tavlans patina är vacker kan det vara precis tvärt om. En vackert åldrad tavla kan öka en klockas värde.
3. Urverken
Royal Oak har producerats med flera fina urverk och du ska välja ett som du tycker om. Ursprungligen använde modellen Caliber 2021, som utvecklats i samarbete med Jaeger-LeCoultre och Vacheron Constantin. Cal.2021 vad på den tiden världens tunnaste automatiska urverk och är känt för sin gedigna konstruktion. Först 2003 introducerade Audemars Piguet sitt eget urverk, Caliber 3120, och 2021 ersattes det legendariska Caliber 2021 av det nya Caliber 7121.
4. Handlaren
När man väl ska köpa en begagnad Audemars Piguet Royal Oak finns det ett viktigt val man behöver fatta; Var och av vem ska man köpa sin klocka. Det handlar ofta om mycket pengar och man vill gärna kunna lite på att klockan är perfekt. Hos Nymans Ur Certified Pre-Owned är alla klockor noga genomgångna och säljs med minst två års garanti. Nymans Ur är också det enda auktoriserade servicecentret med specialutbildade urmakare för Audemars Piguet i hela norden, så hos oss vet du att du är i trygga händer.
Om du letar efter din drömklocka erbjuder vi på Nymans Ur Certified Pre-Owned expertis och kunskap som hjälper dig att hitta din drömklocka. Har du en begagnad Royal Oak du vill sälja så köper vi mer än gärna in den efter en värdering.
Royal Oak är mer än bara en klocka – den är en historiskt viktigt klocka. Ett djärvt designsteg tog exklusiva sportklockor in i framtiden och hjälpte samtidigt till att rädda en av de allra finaste tillverkarna, Audemars Piguet. Samtidigt inspirerade man andra exklusiva klockhus till att inse att de istället för att möta de billiga kvartsklockorna genom sänkta priser skulle göra precis tvärt om, fortsätta skapa fina, exklusiva armbandsur med fokus på design och hantverkstradition. Royal Oak är ett mästerverk som fortsätter att locka både samlare och entusiaster.