Audemars Piguet, hantverket bakom varje service

Publicerad den 29 april 2025

För många är Audemars Piguet synonymt med Royal Oak – mästerdesignern Gérald Gentas ikoniska sportklocka i stål som förändrade synen på lyxklockor i början av 1970-talet. Men bakom designklassikern finns en tillverkare med djupa rötter, där tradition, innovation och känsla för material fortfarande går hand i hand.

Generationer av hantverk

Audemars Piguet har sin bas i Le Brassus, en liten by i den schweiziska Jurabergen där urmakeriet har vuxit fram under generationer. Till skillnad från många andra tillverkare är AP fortfarande familjeägt, vilket också märks i sättet de arbetar på – hantverk och kontinuitet får ta plats före snabb tillväxt eller förenklingar.

I en tid där många märken bygger sina verk på generiska plattformar, ofta delade mellan flera varumärken, väljer AP en annan väg. Deras urverk konstrueras från grunden med traditionella metoder, något som ställer höga krav på den som servar – men som också skapar utrymme för verklig hantverksskicklighet.

Vi har bestämt träff i urmakeriet med en som vet mer än någon annan om hur det är att arbeta med Audemars Piguet. Henrik Samuelson är urmakare och affärsområdeschef för Nymans Ur Servicecenter – som är Sveriges enda auktoriserade serviceverkstad för AP.

– Man kan läsa sig till mycket, men det går inte att ersätta känslan av att vara på plats. Att komma dit första gången 2008 och se hur noga de arbetade med alla aspekter av att skapa en klocka blev en ögonöppnare. För mig är det fortfarande en stor inspiration att få komma dit och uppleva hur djupt förankrat hantverket är i allt de gör, berättar Henrik om sina besök i Le Brassus.

Noggrannhet –  en filosofi

Enligt Henrik är det finishen och detaljnivån i varje enskild del som utmärker Audemars Piguet. Ett urverk från Audemars Piguet är lika mycket en estetisk upplevelse som ett mekaniskt mästerverk – med dekorerade ytor, polerade skruvskallar och ibland rotorer i massivt guld.

– Jag minns när jag kom till utbildningen i Schweiz och stolt packade upp mina nya tänger i rostfritt stål. Efter en blick runt om i urmakeriet stoppade jag ner ståltängerna igen – alla urmakarna där använde tänger i mjukare material som zink, mässing eller till och med trä för att inte repa de fina ytorna.

Skruvmejslarna måste vara perfekt slipade. Varje del hanteras med precision, och minsta repa kan göra att en komponent måste poleras om eller bytas ut.

– Det gäller att lära sig exakt var man får greppa, och hur mycket tryck man kan använda.

För Henrik handlar det om mer än bara en arbetsmetod – det handlar om en hantverksfilosofi.

– Jag vill att samma respekt och noggrannhet ska genomsyra allt arbete vi gör, även med enklare verk. Det vi lär oss av Audemars Piguet höjer kvaliteten i hela servicecentret och vi har anpassat våra processer för branschens allra högst ställda krav.

När en klocka kommer in för service påbörjas ett noggrant arbete som sträcker sig över flera dagar, ibland veckor. Förberedelserna är viktiga; noggranna funktionskontroller och översyn om det behöver beställas delar från Schweiz – verktyg kontrolleras, mejslar slipas, arbetsbänken görs i ordning.

Urverket demonteras i sina minsta delar, rengörs, inspekteras och monteras ihop igen. Vissa delar oljas med precision ner på hundradels millimeter. Det är ett rigoröst arbete och här kan ni läsa mer om hur en klockservice går till.

Formen av ett mästerverk

En minst lika viktig del av en service handlar om klockans yttre. Audemars Piguet är känt för sin avancerade boettfinish. Speciellt på Royal Oak, där borstade och polerade ytor möts med exakta linjer. Att återställa en klocka till perfektion kräver både rätt maskiner och lång erfarenhet. – Det handlar inte om att polera bort repor, utan om avancerade slipmetoder för att bevara klockans linjer och ytskikt. Gérald Genta gjorde ingenting av en slump när han designade Royal Oak, så varje vinkel och varje yta måste stämma. Man ska vara trygg när man ämnar in en klocka till oss, vi har kunskap, verktyg och fingertoppskänsla att återge klockan dess originalformer.

Kunskap och arv

De kunskaper Henrik förvärvat genom åren med Audemars Piguet gör att han idag föreläser om avancerad polering på Urmakarskolan i Motala. För honom är det en självklarhet att föra vidare sina kunskaper. – Vi från Nymans Ur Servicecenter har även varit med och utvecklat ett antal maskiner för polering som vi skänkt till Urmakarskolan så att eleverna ska ha bästa tänkbara utrustning. Det känns bra att kunna bidra till nästa generation urmakare.

Auktorisation, en kvalitetsstämpel

Nymans Ur Servicecenter har varit auktoriserat av Audemars Piguet sedan 2008 – och är den enda verkstaden i hela Norden med den statusen. Att vara auktoriserad innebär inte bara rätt till reservdelar, utan också regelbundna kontroller, utbildningar och uppföljningar.

– En certifieringsservice av en ny klocka följs upp av att klockan skickas tillbaka till Schweiz för efterkontroll. Det finns helt enkelt inget utrymme för att chansa så alla våra arbeten måste hålla högsta tänkbara kvalitet.

En auktoriserad service innebär också en form av äkthetstest. Alla klockor kontrolleras mot AP:s register. Om serienumret i urverket inte stämmer med boetten kan servicen inte genomföras och ingen garanti kan utfärdas.

– Vi har fått in klockor som visat sig vara ihopplock. Det är omöjligt att se för en handlare eller urmakare utan auktorisation, men det påverkar både funktion och såklart också andrahandsvärdet. En klocka som någon byggt om efter att den lämnat fabriken förlorar en stor del av sitt värde.

Därför är valet av servicecenter viktigt – men också var man vänder sig när man ska köpa en klocka på andrahandsmarknaden. Fristående handlare och urmakare har inte tillgång till varken delar, register eller de kunskaper som krävs för att garantera att klockan är hundra procent som den ska.

Att förfina perfektion

Att serva en Audemars Piguet är inget man gör på rutin. Varje klocka har sin egen historia, sina egna utmaningar – och varje service är en chans att göra något riktigt bra ännu bättre. – Det är en särskild känsla att plocka isär något så vackert och perfekt för att sedan sätta ihop det igen – och veta att det fungerar precis som det ska. Kanske till och med lite bättre än innan.

Mötet med Mästaren

Innan vi lämnar Henrik i urmakeriet berättar han om ett minne som satt sig lite extra: – Det var vid en middag i Le Brassus, efter en utbildning, som jag såg en äldre man som alla verkade vilja prata med. Jag kände igen honom men kunde inte placera honom. När jag frågade fick jag svaret: That, dear Henrik, is Mr. Gérald Genta. Då var jag bara tvungen att gå fram och hälsa. Det är ett fint minne att bära med sig, att jag fick träffa mannen bakom Royal Oak och hos Audemars Piguet dessutom.

Tillagd i varukorgen